O nama

Još 2007. godine dvojici prijatelja, Srećku i Vladimiru, pala je na pamet, u to vreme pomalo smešna i neprihvaćena ideja – da posade lesku. Ova grana voćarstva je u Srbiji bila tek u povoju. Sa idejom da posadimo jedan hektar i ovim se bavimo rekreativno(vikendom i u slobodno vreme) počeli smo u selu Ušće kod Obrenovca. Kako su godine prolazile, a leska rasla, sve više nas je privlačila ova delatnost. Osećaj zadovoljstva dok radimo u proleće u olistalom voćnjaku, svakako je bolji od ispijanja kafe na gradskim trgovima i šetnje po betonu. Tokom godina širili smo površinu pod zasadom, i cilj nam je da se proizvodnjom lešnika bavimo profesionalno. Osnivači smo Udruženja “Lešnik Obrenovac” i do sada smo ostvarili razne projekte kao što je poseta kompaniji Ferrero u Italiji i zajednička kupovina mašina za skupljanje lešnika. Radujemo se svakom novom poznanstvu i saradnji sa ljudima koji proizvode lešnik.

Ministar poljoprivrede u Obrenovcu – Tokom 2017. imali smo mnoge posete u voćnjaku – uzgajivače iz Sjedinjenih Američkih Država, entuzijaste koji bi hteli da pokrenu proizvodnju, i tv ekipe. Imali smo čast i da aktuelni ministar poljoprivrede obiđe naš zasad i porazgovaramo o budućnosti proizvodnje lešnika u Srbiji.

Lešnici dostupni u velikoprodaji i maloprodaji. – Prodajemo lešnik, uglavnom Tonda Romana i Tonda Gentile delle Langhe, kao i Rimski…. bez loma, celi plodovi, dva puta prošli “ručnu” selekciju.